Dagens stek vägde 1,2kg o räcker till åtminstone 6 vuxna, kanske till o med 8.
Rödvinsbrässerad älgstek
Älgstek
Salt o peppar
Smör
Rödvin
Vatten + fond/buljong, gärna vilt
Ca 6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 vitlöksbåt
1 gul lök
2 morötter
1 bit sellerirot
Bryn steken i en gjutjärnsgryta med smör, salta o peppra.
Skala grönsakerna, skär dom i grova bitar o lägg i grytan tillsammans med steken. Släng i kryddorna o häll på vätskan(hälften vin o hälften buljong), d ska va så mycket vätska att d kommer halvvägs upp på steken. Låt puttra på svag värme tills köttermometern visar 70 grader (65 är rosa o 74 välstekt). Linda inn steken i folie o sila skyn.
Redusera (koka skyn till ungefär hälften är kvar), o häll i grädde (2-4dl) o en klick vitlöksphiladelphia. Koka ett litet tag. Tycker du såsen är för tunn kan du vispa i lite johannesbrödkjärnmjöl. Smak till med kryddor (salt, peppar, timjan).
I dag serverade vi också spagettisqush- o trattis gratäng o en päron o mögelost sallad. Recepten på dom kommer senare i veckan :)
- Posted using BlogPress from my iPhone
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar